Duurzaamheid is een ‘hot topic’ bij Montris. Sinds onze studiedag in mei, zijn we meer en meer gaan onderzoeken wat wij kunnen doen als het om duurzaamheid gaat. Er is een bruisende, groeiende energie ontstaan rondom het onderwerp op verschillende plekken binnen onze organisatie en daar zijn we natuurlijk heel blij mee.
Het algehele gevoel is; ‘We beginnen ergens, maakt niet uit waar, want je moet altijd ergens beginnen. Het kan niet meteen perfect, maar alle kleine beetjes helpen!’
Hieronder een tekst van pedagogisch medewerker Bibian, die zij schreef voor de nieuwsbrief van De Regenboog in Almere. Kleine en bruikbare tips voor iedereen die iets wil doen, maar niet meteen een duidelijk beeld heeft van hoe dan. Samen komen we er!
‘Wij als volwassenen kunnen veel betekenen voor onze planeet. Het is aan ons de taak om zorg te dragen voor onze omgeving en bewuste keuzes te maken. Wij zijn het rolmodel voor onze kinderen, goed voorbeeld doet volgen.
Na het zien van de plastic soup en zeeleven gevangen of gestrikt in plastic, vissersdraad en meer, ben ik mij toch eens gaan afvragen wat ik hier zelf tegen kan doen. Zo scheid ik thuis mijn afval heel bewust. Hier betrek ik mijn kinderen ook bij.
Bigshoppers, andere herbruikbare stoffen tassen en herbruikbare groentenetjes liggen standaard in de auto. Mijn groenten en fruit koop ik graag op de markt, want daar zit geen plastic om de etenswaren heen. Zo gooi ik spullen ook niet zomaar weg, maar breng ik het naar een kringloopwinkel of een stichting die mensen helpt met een kleinere beurs. Water drink ik uit de kraan en ik sta geen uren onder de douche.
Het zijn kleine dingen waarin ik een verschil kan maken, niet alleen voor mij, maar ook voor de toekomst van mijn kinderen. Opdat zij ook mogen genieten van een schone planeet met schone lucht.
Sta je ook wel eens stil bij wat jij kan betekenen om je bijdrage te leveren voor een schonere planeet? Je hoeft dan niet gelijk te denken aan een grote kostenpost als een elektrische auto. Een grote impact kan beginnen met iets heel kleins. Hierbij een aantal kleine tips waarmee jij en uiteindelijk wij samen een enorm verschil kunnen maken:
- Denk eens aan de herbruikbare groente- en fruitnetjes, dat scheelt enorm in de hoeveelheid plastic wegwerpzakjes.
- Koop zo min mogelijk voorverpakte groenten en fruit.
- Maak gebruik van bigshoppers. Dit dringt het gebruik van plastic tassen drastisch terug. Leg standaard bigshoppers in de auto.
- Drink water uit de kraan in plaats van flesjes. (Er drijft een enorm aantal plastic flessen in onze oceanen en het zeeleven ondervindt daar nu de consequenties van. De flesjes worden afgebroken tot micro afval en dit blijft liggen op de bodem. Veel vissen en ander zeeleven krijgen deze deeltjes binnen. Niet alleen maakt dit de vissen ziek, wij eten die vissen ook en krijgen het dus ook binnen.
- Scheid je afval zodat deze op de juiste manier verwerkt kan worden. Wij zamelen nog steeds luiers in op onze locaties om te laten recyclen.
- Schaf een compostbak aan en deponeer je groente-, fruit- en tuinafval hier in. Uiteindelijk heb je genoeg mest om je tuinplanten mee te voeden.
- Schaf een regenton aan en vang het regenwater op waarmee je de plantjes voorziet van prima water. Ons afvalwater wordt steeds gefilterd tot drinkwater. Dit is een kostbaar proces en met zoveel mensen op deze planeet is het straks niet meer bij te houden. Regenwater opvangen zorgt voor het behoud van genoeg drinkwater en het scheelt in de waterrekening.
- Investeer in wat duurdere, maar kwalitatief goede kleding. Het gaat niet alleen veel langer mee, maar je dringt het afval van textiel ontzettend terug.
- De vleesindustrie is verantwoordelijk voor 18% van de wereldwijde uitstoot aan broeikasgassen en levert daarmee de grootste bijdrage aan klimaatverandering. Voor de productie van vlees is er een heleboel water, veevoer en grond nodig. Door (af en toe) vlees te vervangen door een plantaardig alternatief kun je deze grondstoffen besparen.
- Wist je dat er repair cafés zijn? Zij promoten het repareren als alternatief voor weggooien, willen reparatiekennis behouden en versterkt (via het organiseren van repareerbijeenkomsten) de sociale cohesie in de buurt/wijk/stadsdeel. Wil je meer informatie? Open dan snel de link om te zien welke van de 9 repair cafés van Almere bij jou in de buurt zit. www.repaircafe-almere.nl
Laten we er samen zorg voor dragen dat de generaties na ons zorgeloos op deze aardbol kunnen leven! Dat de koraalriffen dan nog steeds bewonderd mogen worden en het zeeleven in stand blijft.’
DOOR BIBIAN
Pedagogisch Medewerker bij de Regenboog