‘Nogal wat ouders en scholen stellen zichzelf de vraag: wat moet ik doen, zodat mijn kind creatief wordt? Maar veel belangrijker is deze vraag: wat moet ik laten, zodat mijn kind creatief blijft?’
(Bron: omdenken)
Hoe geef jij eigenlijk ruimte aan de unieke verbeeldingskracht en creativiteit van elk kind? En wat is voor jou creativiteit? Iris, onze pedagoog, schreef een blog voor onze interne nieuwsbrief over het versterken van expressie en creativiteit. En een van onze doelen is ook om jou als ouder te ondersteunen in het opvoedavontuur, dus we delen graag deze tips!
“Voor mij gaat creativiteit over het maken van iets waarvan het eindresultaat nog onbekend is. Creativiteit vind ik dus een belangrijk onderdeel om de toekomst te ontdekken! Bij creativiteit denken we al snel aan een knutselwerkje, maar vergis je niet. In alles zit creativiteit! Het bedenken van een oplossing, het maken van muziek, het doen-alsof spel, een hut bouwen. Door middel van creativiteit ontdekt het kind zijn eigen unieke ik en kan het daar uiting aan geven. Het geeft een kind bestaansrecht. En dat is natuurlijk heel goed voor het zelfvertrouwen!”
Basisbenodigdheden
Wil je de creativiteit en expressie bij kinderen stimuleren? Let hier dan op:
– een aanleiding om de fantasie te prikkelen. Ieder creatief proces begint met een origineel idee, met verbeelding.
– het materiaalaanbod
– jouw bewuste houding naar het kind toe.
Luister naar de talen van het kind. Bestudeer hoe kinderen reageren op de materialen. Wat kiezen ze, wat doen ze ermee, wat gebruiken ze graag? Je laat kinderen kiezen en vraagt of ze nog iets nodig hebben in plaats van dat je zelf alles klaar zet en het daarbij laat. En denk eens hieraan: moet een kunstwerk blijvend en tastbaar zijn? Is een patroon van eikeltjes, steentjes, takjes en blaadjes op het plein ook een kunstwerk?