Onze PM’er Bibian volgde een workshop ‘Avontuurlijk spel’ en brengt hieronder verslag uit:
‘Dit jaar heb ik een webinar bij mogen wonen over avontuurlijk spel. Een mooi moment om weer eens stil te staan bij het belang hiervan voor de ontwikkeling van kinderen.
Graag neem ik jullie mee in de wereld van het kind en kijken we door hun ogen. En vandaag daag ik jullie uit om stil te staan bij de vraag: Hoeveel speelruimte geef jij een kind?
Wat is avontuurlijk spelen/risicovol spel eigenlijk?
Het is spel waarbij kinderen aan de slag gaan met spannende, uitdagende en avontuurlijke activiteiten, waarbij we niet schrikken van een klein schrammetje.
Bij gevaarlijk spel bestaat er kans op groot letsel. Dit spel willen wij voorkomen.
Waarom is risicovol spel zo belangrijk?
– Risico’s leren inschatten
Dankzij deze vorm van spel en de ervaring die zij hierbij opdoen, ontwikkelt een kind risicocompetenties. Dat wil zeggen dat het kind risico’s leert inschatten en het ontwikkelt de cognitieve vaardigheden om de juiste afwegingen te maken wanneer een risicovolle situatie zich nog een keer voordoet.
– Motorische vaardigheden
Bij risicovol spelen/avontuurlijk spelen komt veel beweging kijken, zoals springen, slingeren, klimmen, rollen, hangen en glijden. Ongelooflijk leuk voor kinderen, maar ook enorm belangrijk voor hun motorische vaardigheden, balans, coördinatie, en lichaamsbewustzijn. Kinderen die dat niet doen zijn vaker onhandig, voelen zich ongemakkelijk in hun eigen lichaam, hebben een slechte balans en bewegingsangst.
–Ik kan het! Ik kan het zelf!
Het nemen van risico’s draagt bij aan deze positieve houding. Een uitdaging wordt steeds meer gezien als een leuk avontuur dan als iets om uit de weg te gaan. Dit versterkt het zelfvertrouwen en de onafhankelijkheid, eigenschappen die grote invloed kunnen hebben op hun doorzettingsvermogen bij uitdagingen.
– Sterk in de schoenen
Ook staan kinderen hierdoor doorgaans sterker in hun schoenen en kunnen ze beter conflicten oplossen. Ze herkennen daarnaast beter de emoties van speelmaatjes.
Hoe kunnen wij dit doen?
In de opvang zijn wij verantwoordelijk voor de kinderen. Veiligheid staat voorop! Maar wij dragen ook bij aan de ontwikkeling van het kind. Wij willen het kind helpen groeien en zijn eigen grenzen leren vinden. Van proberen kun je leren! Hoe jonger wij kinderen leren omgaan met risico’s, des te groter de kans dat zij later minder snel letsel oplopen. En alle risico’s zijn zorgvuldig overwogen en zijn meegenomen in een risico-inventarisatie.
Bij risicovol spel laten wij kinderen veel zelf hun gang gaan. Wat voor de 1 risicovol spel is, is voor de ander gevaarlijk spel. Het kind weet vaak zelf waar zijn grens ligt.
Buiten kunnen ze experimenteren met snelheid door te fietsen, steppen en rennen. Wij laten ze gaan want wat kan er nou gebeuren? Als ze vallen hebben ze misschien een schram, maar zijn ze ook een ervaring rijker. Jonge kinderen experimenteren graag op de heuvel. Omhoog kruipen of klimmen en weer omlaag. Of rollend van de heuvel af. Kinderen worden vies in hun spel. Ik zeg altijd: een dag niet smerig thuis komen is een dag niet gespeeld!
Kinderen die niet snel iets durven te ondernemen stimuleren wij spelenderwijs om toch dat stapje verder te gaan. Vaak kan een vriendje je ook helpen om de uitdaging aan te gaan.
Voorbeelden:
-Glijden van de glijbaan geeft enorm veel pret. Maar wil je er net wat meer avontuur in stoppen en het wat spannender maken? Dan zal je kind wel eens kunnen proberen om naar beneden te glijden op zijn buik of nog spannender met je hoofd naar beneden als superman. Wil je sneller? Pak een kleedje of een juten zak en ga er op zitten en je glijdt als een speer.
-Klimmen in een boom, wie durft? De 1 schiet pijlsnel naar boven en de ander staat nog angstvallig op de grond. Probeer niet te snel in te grijpen en alles voor te kauwen. Vraag aan de andere kinderen wie er wil helpen. Door de ervaring leren ze veel meer. Positieve stimulans kan ook zeker helpen.
-De bank…Het coolste speelobject wat er is. Je kan er op koprollen, klimmen, op je buik vanaf glijden… Ik hoor de meesten al denken: een bank is om op te zitten. En ja, dat is ook zo. En je hebt ook te maken met een ieder zijn normen en waarden. Maar probeer dat idee eens los te laten en kijk naar wat het jouw kind brengt. Door de ogen van je kind is je woonkamer 1 grote gymzaal met potentie. Mijn kids springen graag van de bank af op de grote zitzak die vervolgens met hen over de laminaatvloer glijdt. En ja, 1 van de 2 sprong een keer mis. Even wrijven over het bolletje en daar ging ze weer, want het was toch wel erg leuk.
-Stoeien, ravotten, trek- en duwspellen. Door te stoeien leren kinderen hun eigen kracht en grenzen kennen, maar ook die van hun speelmaatjes. Geef kinderen hier ook echt de ruimte.’
DOOR BIBIAN
Pedagogisch Medewerker bij de Regenboog
Check ook eens deze linkjes!
https://www.youtube.com/watch?v=sDUzTDa5_Vc&feature=emb_rel_end
https://www.veiligheid.nl/kinderveiligheid/spelen/risicovol-spelen/voordelen
Onze eerdere blog over het belang van Avontuurlijk spelen (ook Risicovol spel) vind je hier: